Аргульоз – паразитарне захворювання ставкових риб, що викликається рачками Argulus foliaceus. Цього паразита називають також риб’ячої вошью або карпоедом. Уражує зябра й шкіру коропа, сазана, білого й чорного амурів.

Зустрічається в багатьох господарствах України, що призводить до загублення товарності риби, зменшення виходу та масовою загибеллю риби.

Це прозорий, сплющений, сірувато-зелений майже прозорий маленький рачок довжиною6-7мм. Головогрудний відділ зверху покритий хітиновим щитом з вирізкою на задньому кінці. Черевце маленьке, з двома закругленими лопатями. У рачка є смоктальний хоботок, присоскоподібні органи, чотири пари плавальних ніжок і пара фасетних очей.

Самка аргулюса відкладає яйця на рослини, каміння. В одній кладці нараховують до 250 і більше яєць. В залежності від температури води через 3-5тижнів із яєць виходять личинки з довгими задніми антенами, несформованими присосками й нерозвинутими плавальними ніжками. Вони плавають у воді протягом 2-3 днів і якщо не знайдуть рибу то гинуть, а знайшовши рибу прикріплюються до її тіла. Пройшовши складний метаморфоз через 15-18 днів перетворюються в дорослих рачків.

Аргулюси теплолюбиви і при температурі 25-28̊ С самка здатна відтворити до трьох поколінь  і дати  за літо до 2 мл рачків.

Рачки вражають всі вікові групи риб найбільш чутливі мальки, цьогорічка та 2-х річка. Найбільша зараженість та загибель риби спостерігається влітку. Зимою ураженість різко знижується. Смітна риба та старша вікова група є резервентами рачків.

Аргулеси паразити не постійні вони до 10-11 днів можуть знаходиться у воді а потім прикріплюються до риби.

Прикріпившись до риби рачки проколюють шкіру і смокчать кров, утворюються крововиливи, запалення, виразки від дрібних до великих 1,5-2 см, через які в тіло проникає інфекція. Місце ураження набрякає, наступає некроз шкіри. Уражена риба втрачає апетит, відстає в рості, худне і при сильний  інтенсивності ураження гине.

Діагноз ставлять на основі епізоотичних даних та клінічними ознаками після дослідження риби. Для цього з допомогою сітки відловлюється 7-25 екз. риб в залежності від віку риби.

Заходи профілактики. На втоці  у ставок встановлюють сміттязбирачі та фільтри для попередження контактів з сміттєвою та іншою рибою яка заходиться в водоподаючому річці, ставку.

Ложе ставка, дамби, монахи знаряддя лову дезінфікують хлорним та негашеним вапном та просушують. Це все веде до знищення яєць паразитів.

Рибопосадковий матеріал бажано завозити з одного рибогосподарства яке благополучне по інфекційним та інвазійним хворобам риб при наявності форми 1 Вет.

Для господаря набагато дешевше профілактувати чим лікувати рибу.

Лікування риби проводять згідно „Временной инструкции по борьбе с аргулезом рыб в прудовых хозяйствах».

 Лікувальні заходи проводять під наглядом спеціалістів ветеринарної медици

Категорії: Інформуємо